Elveda güzel vatanım
Şehsuvar Sami eski ittihatçılardan.Kimsenin haberi olmadan öldürülme korkusu ile Pera Palas oteline yerleşmiş.Peşindekileri bir yana bırakmış kaybettiği;reddettiği hayatı özlemekte.Bu bir seçim.Ne yapmanız gerektiğini bildiğiniz ama her iki durumda da üzüleceğiniz zor bir tercih.
Yaşadığı anla geçmişe gidip gelmeler, sevgilisi Ester'e yazdığı mektuplarla sağlanmış.Mektuplar Ester'e olsa da Sami'nin duyguları geri planda ve sönük kalmış.
Romanın sonunda geniş bir kaynakça,Ahmet Ümit polisiye ile tarihi kaynaştırdığı romanı için gerçekten çok çalışmış.Bir de sözlük ve kronoloji var.Benim gibi tarihleri sıralamakla arası iyi olmayanlara...
Sevdiğim satırlar
''En iyi düşünme biçimi yazmaktır.''
''Nitekim kısa bir süre sonra,cemiyetin işlediği cinayetlerin çok büyük hata olduğunu açıkça söyleyecek,ülkede yeni bir istibdad rejimi kurulduğunu iddia edecekti.''
''Fikirlerin serbestçe söylenmesi lüzumundan bahsediyorduk,şimdi düşünce hürriyetinden korkar olduk.''
Günümüz olaylarını daha iyi anlamamız için ittihatçı düşünceyi iyi anlamamız gerek sanırım. Elimden bırakamadığım, akışına kapılıp bir an evvel sona ulaşmak istediğim kitaplardan biri oldu.Bittiğinde iyi ki yolumuz kesişmiş dediklerimden.
Yazarı Ahmet Ümit
Türü Roman
Yayın evi Everest Yayınları
Kapak tasarı Füsun Turcan Elmasoğlu
Basım yılı 2015 Aralık 1.Basım
Ahmet Ümit'in iki kitabını okudum ikisini de çok sevdim :) Bunu da alayım :)
YanıtlaSil